Eikö posti näy oikein? Katso se tästä.
Off Grid Adventures
NAVITAS AJASSA 1/2023
Tässä uutiskirjeessä:

  • Maaseutuohjelman rahoitushaut avautumassa kevään aikana
  • Keski-Savon Rahastosta apua hankkeiden välirahoitukseen
  • Mistä löydät työntekijöitä nyt ja tulevaisuudessa?  
  • Etsimme joukkoomme hanketyöntekijöitä
  • Tuula Sydänmaa saateltiin eläkkeelle kultaisella ansiomerkillä
  • Riikinnevan kiertotalousalueesta vihreän energian lippulaiva
  • Hurraa Ura! -tapahtuma houkutteli Varkauden kampukselle ennätysmäärän kävijöitä

Navitas Yrityspalveluiden kaikki yritystilaisuudet näet tapahtumakalenteristamme!

Mukavia lukuhetkiä,
Navitas Yrityspalvelut

Vuoden ensimmäisille Navitaksen aamukahveille oli kokoontunut laaja joukko yrittäjiä ja kehittäjätoimijoita kuulemaan maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuuksista.


Maaseutuohjelman rahoitushaut avautumassa kevään aikana

Vuoden vaihteesta alkaen koko Varkaus, mukaan lukien myös keskusta-alueet, ovat kuuluneet maaseutuohjelman piiriin. Tämä mahdollistaa uusia toiminnan kehittämisen rahoitusmuotoja mikro- ja pienyrityksille. Tukia myöntävät Varkauden alueella Pohjois-Savon ELY-Keskus ja Mansikka-leader.

Maaseutuohjelman rahoitus on kehittämisrahoitusta, jolla tavoitellaan esim. tuotannon kasvua, parempaa tehokkuutta tai uusia markkinoita. Tukien avulla voidaan esimerkiksi kehittää uusia tuotteita ja palveluja, tehostaa tai ottaa käyttöön uusia tuotantotapoja, käynnistää yritystoimintaa sekä tehdä edellä mainittuihin liittyviä investointeja esim. tiloihin ja koneisiin/laitteisiin.

ELY-keskuksen ja leaderin rahoitusmuodot eroavat jonkin verran toisistaan ja ELY rahoittaa ensisijaisesti pieniä yrityksiä, kun Mansikan rahoitus taas kohdentuu ainoastaan mikroyrityksille. Käyttöön on tulossa seuraavanlaisia tukimuotoja:


Monet tukiin liittyvät yksityiskohdat ovat vielä tarkentumatta. Ne varmistuvat, kunhan eduskunta saa valmiiksi asetuksen, joka antaa rahoittajille tarvittavat soveltamisohjeet. Hakujen toivotaan kuitenkin aukeavan tulevien kuukausien aikana. Hakemuksia otetaan aikanaan vastaan sähköisesti HYRRÄ-järjestelmässä. Lisätietoa tukimuodoista, hakujen avautumisesta ja soveltamisohjeista päivittyy pitkin matkaa mm. Ruokaviraston ja Mansikka leaderin verkkosivuille.

Rahoituksen aukeamista odotellessa kannattaa jo lähteä valmistelemaan omaa kehittämisideaa tai investointia ja ottaa esim. yhteyttä ensimmäisen kerran rahoittajaan ja Navitas Yrityspalvelujen tai Uusyrityskeskus Wäläkyn asiantuntijaan. Näin saat tarvitsemaasi lisätietoa, ennakkoinfoa sekä apua hankesuunnitelman valmisteluun ja liitteiden kokoamiseen.

Yhteyshenkilöt:

Pohjois-Savon ELY-Keskus, Pekka Stjerna, puh. 040 514 9316, pekka.stjerna@ely-keskus.fi
Mansikka ry, Kirsi Manninen, puh. 045 131 5077, kirsi.manninen@mansikkary.fi
Navitas Yrityspalvelujen asiantuntijoiden yhteystiedot löydät
täältä.
Uusyrityskeskus Wäläkky, Sanna Hietalahti-Husu, puh. 040 701 5066, sanna.hietalahti-husu@uusyrityskeskus.fi

Keski-Savon Rahastosta apua hankkeiden välirahoitukseen

Erilaiset yritystuet ovat vain yksi osa yrityksen kehittämistoimenpiteen tarvitsemasta rahoituksesta. Lisäksi tarvitaan aina yrityksen omarahoitusta, mutta useimmiten myös muiden ulkopuolisten rahoittajien, yleisimmin ehkä pankkien, pääomaa. Ulkopuoliset rahoittajat saattavat myös edellyttää useamman eri rahoittajatahon mukanaoloa, eräänlaista uskoa, rahoitettavaan hankkeeseen.

Varkauden ja Keski-Savon alueen yrityksille yhden rahoitusvaihtoehdon nyt tarjoaa keski-Savon Rahasto. Viime vuonna perustettu erityiskatteinen rahasto käyttää tuottojaan alueen yritysten kehittämisen ja kasvun tukemiseksi. Rahastoa hallinnoi Navitas Kehitys Oy ja sitä hoidetaan sijoitusneuvoston alaisuudessa.

Rahastosta voi hakea kolmea rahoitustyyppiä: yrityslainaa, yrityssijoitusta tai siltarahoitusta. Kaikista rahoitustyypeistä ja rahoituksen hakemisesta löytyy lisätietoa
Navitas Yrityspalveluiden sivuilta. Hakuprosessi on pyritty pitämään mahdollisimman yksinkertaisena ja rahoituspäätöksiä pystytään tekemään tilanteen vaatiessa aikataulullisesti melko joustavasti. 

Rahoitusmuodoista siltarahoituksella yritys tai yhdistys pääsee mm. yli kehittämisprojektin aloitusvaiheesta. Oma kassa on usein rajallinen ja aloitusvaiheessa projektiin liittyviä hankintoja on maksettava etupainotteisesti ja kenties ennen myönnetyn tuen konkreettista maksamista. Siltarahoitusta voidaan myöntää sekä yhdistyksille että yrityksille. Myöntämisen edellytyksenä on, että hakijalle on myönnetty avustus- tai tukipäätös, joka toimii myönnettävän siltarahoituksen vakuutena.

Lisätietoja rahastosta ja hausta antaa Jouko Laitinen, puh. 040 720 2401, jouko.laitinen@navitas.fi
Mistä löydät työntekijöitä nyt ja tulevaisuudessa?  

Jos olet pohtinut, mistä löydät tekijöitä, nyt olisi mahdollisuus kokeilla rekrytointia ulkomailta.   

Teemme yhteistyötä usean seutukaupungin kesken löytääksemme yrityksiä, joita kiinnostaa kokeilla kansainvälistä rekrytointia. Meillä on käynnissä
Kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja rekrytointivalmiuksien kehittäminen -hanke, joka pyrkii edistämään osaavan työvoiman saamista yrityksiin. Etsimme nyt yrityksiä, jotka olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan rekrytointipilottiin, jossa rekrytoidaan CNC-koneistajia ja hitsaajia Intiasta.   

Yritykselle tämä on hyvä mahdollisuus lähteä kartoittamaan, voisiko osaavia työntekijöitä yrityksen tarpeisiin löytyä ulkomailta. Ilmoittamalla kiinnostuksesi et vielä sitoudu mihinkään. Miksi et siis lähtisi katsomaan, mitä tämä kortti tuo tullessaan?   

Rekrytointiprosessia hoitaa rekrytointiyritys Kaiku HR. Me oman alueesi ihmiset tulemme olemaan tiiviisti rekrytointiprosessissa mukana. Kaiku HR valikoitui kumppaniksi, koska heillä on aiempaa kokemusta Intiassa toimimisesta ja sieltä rekrytoinnista. Kaiku-konserni voi toimia rekrytoitavan henkilön työnantajana, tai vaihtoehtoisesti henkilö voi työllistyä suoraan yritykseesi.  

Miksi Intia? Intia on tulevaisuudessa yksi Suomen kv-rekrymarkkinoinnin pääkohdemaista. Siellä on valtava väestöpohja, osaavia tekijöitä ja halukkuutta lähteä ulkomaille töihin. Suomi on sieltä katsottuna kiinnostava kohdemaa. Sieltä löytyy myös englannin kieltä taitavia työntekijöitä.  

Kiinnostuitko? Kerron mielelläni lisää.

Eve Antikainen
projektipäällikkö
Navitas Yrityspalvelut
eve.antikainen@navitas.fi

Etsimme joukkoomme hanketyöntekijöitä

Kiinnostaisiko ainutlaatuinen työ alueen kehittämishankkeiden parissa? 

Navitas Yrityspalveluiden joukkoon on nyt haussa:

Katso tehtäväkohtaiset lisätiedot yllä olevista linkeistä ja hae viimeistään 12.2.2023!

Tuula Sydänmaa saateltiin eläkkeelle kultaisella ansiomerkillä

Varkaudessa vietettiin joulukuun puolivälissä lämminhenkisiä läksiäisiä, kun nykyiset ja entiset työkaverit sekä yhteistyökumppanit saattelivat talouspäällikkö Tuula Sydänmaan eläkepäiville. Sydänmaalla on takanaan kunnioitettava 30-vuotinen työura Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n parissa. 

Eläkejuhlien yhteydessä herkuteltiin kakkukahveilla ja muisteltiin yhdessä Sydänmaan noin kolmannesvuosisadan mittaista uraa Varkauden elinkeinoelämässä. 

- Vaikka työyhteisöt ja työkaverit ovat matkan varrella vaihtuneet, ne ovat olleet arjen suola. Se mikä kantaa ja auttaa jaksamaan työelämän haasteiden keskellä, Sydänmaa kiitteli.

Navitas Yrityspalveluiden toimitusjohtaja Jouko Laitinen yllätti Sydänmaan ojentamalla tälle kukitusten yhteydessä Keskuskauppakamarin kultaisen ansiomerkin kiitoksena pitkästä työurasta. Navitas Yrityspalveluiden väki toivottaa aurinkoisia eläkepäiviä ja kiittää lämpimästi Tuulaa työtoveruudesta!

Riikinnevan kiertotalousalueesta vihreän energian lippulaiva

Leppävirran kunnassa, Varkauden ja Joroisten rajan tuntumassa sijaitsevassa Riikinnevan kiertotalousalueessa on potentiaalia tulla vihreän energian lippulaivaksi Suomessa ja koko Euroopassa. Alue on jo herättänyt suurta kiinnostusta toimijoissa.

Toteutuessaan investointien aluevaikutusten arvioidaan olevan 300-500 miljoonan euron luokkaa. Kokonaisvaikutus Pohjois-Savoon ja Itä-Suomeen voi olla jopa miljardi euroa. 

Alueen osaaja- ja synergiaverkoston syntymistä edistetään osana Vihreän siirtymän investointeja Keski-Savoon -hanketta, jolle Pohjois-Savon maakuntahallitus päätti myöntää AKKE-tukea maanantaina 30. tammikuuta. 
Lue lisää (pohjois-savo.fi)
Hurraa Ura! houkutteli Varkauden kampukselle ennätysmäärän kävijöitä 

Suosittu Hurraa Ura! palasi näyttävästi takaisin Savon ammattiopiston Varkauden kampukselle keskiviikkona 25. tammikuuta. Tänä vuonna sekä kävijöiden että näytteilleasettajien määrä nousi ennätyslukemiin. 
  
Vuodesta 2019 järjestetty Hurraa Ura! on vakiinnuttanut paikkansa Varkauden suurimpana rekrytointi- ja koulutustapahtumana, josta näytteilleasettajat ovat kertoneet saaneensa kotiin viemisinä työntekijöitä ja hyviä kontakteja. Tapahtuman tarkoituksena on nostaa parrasvaloihin Varkauden seudun uramahdollisuuksia. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen avoimiin työpaikkoihin, työnantajiin ja oppilaitoksiin. Nyt mukana oli noin 45 näytteilleasettajaa ja tarjolla satoja työpaikkoja kaikenikäisille.

Edellisen kerran Hurraa Ura! järjestettiin fyysisesti Varkauden kampuksella vuonna 2020, juuri ennen koronaviruspandemiaa. Viime vuonna tapahtuma piti välivuoden ja sitä edellisenä se muuttui virtuaaliseksi.

Kasvokkaisia kohtaamisia on selkeästi kaivattu. Järjestäjät arvioivat, että tapahtumaan osallistui ennätyksellisesti noin 800 kävijää pääosin Varkaudesta ja muualta Keski-Savosta. Aikaisempina vuosina Hurraa Ura! on ollut tuttu näky helmikuun Työllisyysviikon yhteydessä. Nyt ajankohtaa aikaistettiin yritysten toiveesta tammikuulle keskelle kuuminta kesätyöhakua.

Hurraa Ura! -tapahtumaa järjestää Navitas Yrityspalvelut yhdessä Varkauden kaupungin, Savon ammattiopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Savon TE-toimiston kanssa.Lisää tapahtumia tapahtumakalenterissamme!
Kiitos mielenkiinnostasi ja yhteistyöstä.


Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy helmikuussa.

#warkaus #ihanomanlainen© 2023 Navitas News
Navitas Kehitys Oy · Wredenkatu 8 · Varkaus FI-78250
toimisto@navitas.fi
 Sait tämän viestin koska sähköpostiosoitteesi on postituslistallamme.

Navitas Yrityspalvelut

Wredenkatu 2, Varkaus, 78201

Unsubscribe - Unsubscribe Preferences