Rösträttens historia har flera viktiga datum. Demokrati kommer inte av sig själv utan det är många människor som har drivit utvecklingen framåt. Här kan ni läsa några nedslag i rösträttens historia.
1866 - Tvåkammarriksdagens införande gjorde att de som tjänade tillräckligt eller hade en förmögenhet fick rösta.
1909 - Allmän rösträtt för män från 24 år. Den som inte betalt sina skatter eller var beroende av fattigvården fick inte rösta.
1921 - Första valet med allmän och lika rösträtt oavsett kön från 23 år. Du fick inte rösta om du var försatt i konkurs, omhändertagen av fattigvården eller under straffpåföljd.
1937 - Intagna på häkten och anstalter fick rösträtt.
1945 - Rösträttsåldern sänktes till 21 år.
1948 - Kraven på att ej vara försatt i konkurs, omhändertagen av fattigvården eller under straffpåföljd var inte längre ett hinder för rösträtt. Det enda hinder som nu kvarstod var förmyndarskap eller som det senare hette omyndigförklarad av domstol.
1965 - Rösträttsåldern sänktes till 20 år.
1969 - Rösträttsåldern sänktes till 19 år.
1975 - Rösträttsåldern 18 år senast på valdagen trädde i kraft.
1989 - Omyndighetsförklaringen togs bort och till slut får alla svenska medborgare över 18 år rösta.
Det finns dock många som fortsätter att kämpa för ökad demokrati i Sverige. Vissa kämpar exempelvis för att sänka åldersgränsen och andra för att människor på flykt ska inkluderas i den demokratiska processen. Vad tror du blir den stora demokratifrågan framöver?