Hej! Att vi skulle skicka ut månadsbrev är lögn - det hinner vi aldrig. Vi har haft stora uppdrag under hösten som tagit all vår tid: filmer för Malmö Stad och diplomeringsutbildningar och filmer för Attraktionskraft Värmland för att nämna de största. 

I det här nyhetsbrevet tar vi upp hur viktigt det är att dela på det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Detta är tydligt utifrån lycko- och ekonomiforskning samt Jämställdhetsmyndighetens nya rapport. 

Vår fasta övertygelse för att kunna arbeta förebyggande mot våld är att skapa förutsättningar för empati och medmänsklighet. Empati är ett motgift mot avhumanisering som har skrämmande konsekvenser - det här skriver vi om.

Vår bok "Gör det Jämställt" har sålt slut ytterligare en gång! Nu väntar vi på tredje tryckningen och i samband med det så kör vi en öppen föreläsning utifrån boken i mars. Dessutom ger vi en lunchföreläsning om de horisontella principerna för er som driver ESF-projekt. Läs mer längre ner i nyhetsbrevet. 

Har ni pengar kvar i budget för 2023 som är vikta till utbildning eller frågor som rör jämställdhet och inkludering? Ett tips är att köpa biljetter till våra öppna föreläsningar som sker nästa år eller boka in föreläsningar med oss till våren. Vi är flexibla med fakturering.  

Alla vinner på ett mer jämställt samhälle - dela på det obetalda hem- och omsorgsarbetet! 

Claudia Goldin belönas 

I år delas Nobelpriset i ekonomi ut till Claudia Goldin. Hon är den tredje kvinnan någonsin att få priset och hon belönas för sin jämställdhetsforskning. Goldin har kommit med ovärderlig kunskap kring varför kvinnors löner är lägre än mäns. Och vår enkla sammanfattning: att dela på föräldraledighet och obetalt arbete i hemmet är en oerhört viktig sak. Inte enbart för den enskilda kvinnan utan för hela samhället. När p-pillret kom och gjorde så att kvinnor kunde skjuta upp barnafödande minskade lönegapet drastiskt. Bilden nedan illustrerar hur kvinnors ekonomiska förutsättningar minskar vid barnafödande. 

Även om mycket har blivit bättre finns det massor kvar att göra - vi behöver förändra normer och attityder. Alla vinner på ett jämställt samhälle. Men tyvärr går det för långsamt.

Ny rapport om livspusslet

I en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att kvinnor tar ett större ansvar än män för det obetalda hemarbetet och omsorgen av de egna barnen. Kvinnor och män har inte heller möjlighet att på lika villkor ge obetald omsorg till äldre och andra närstående. Kvinnor betalar ett pris för detta omsorgsarbete som syns i form av sämre hälsa, färre sociala kontakter och sämre ekonomi då även arbetslivet påverkas.

Förutom kvinnors hälsa och ekonomi har vi andra saker att vinna på jämställdhet. De delar i samhället som kvinnor tar mer ansvar för är också de delar som ger lycka på djupet. 

Vi blir lyckligare av relationer

Espen Røysamb som är professor i psykologi säger i en artikel i Dagens Nyheter (13 november 2023) att för att skapa lycka ska man lägga fokus på vänner och familj: ” en ny vän är mer värd än 100 000 kr mer i årslön”. När det gäller lyckoforskning är det förstås inte bara så enkelt, det är mycket som ska stämma för att du ska kunna utveckla lycka. Exempelvis fattigdom och andra aspekter orsakade av det omgivande samhället och olika genetiska anlag drar förstås ner möjligheten till lycka för många. Men det finns saker vi kan påverka. Delar vi på det obetalda hem- och omsorgsarbetet kommer kvinnor må bättre för de slipper bli utslitna och de får bättre ekonomi. Män vinner också på detta för att de utvecklar närmare relationer till sina barn och andra släktingar.

Öva era barn på empati och peppa relationsarbetet - det ger fler möjligheter i framtiden (om detta och mycket annat pratar vi i föreläsningen vi ger den 14 mars, läs mer nedan).

Länkar

Läs mer om Cladia Goldin:
Läs Rapporten från Jämställdhets -myndigheten:
 Digital kvällsföreläsning för alla som möter barn
”Väckte många tankar. Satte fingret på det som är svårt och gav ökad kunskap kring begrepp, både i teori och praktik."
Den 14 mars kl. 18.00 anordnar vi en öppen digital föreläsning om praktiskt jämställdhetsarbete för alla som möter barn. Föreläsningen bygger på vår storsäljare "Gör det Jämställt — praktiskt jämställdhetsarbete i förskola, skola och fritidshem". Trots att vi tryckte dubbelt så många böcker förra gången är den nu redan slut - vi väntar nu på tredje tryckningen.

Med jämställdhet i praktiken kan vi skapa fler och bättre förutsättningar för barn och ungdomar. Föreläsningen visar på problem och vanliga fällor, men framförallt lyfter vi fram bra sätt att skapa jämställdhet på. Vi ger er en verktygslåda för jämställdhet!

Låt hela skolan eller förskolan delta i föreläsningen som en del av ert fortbildningsarbete. Det går bra att antingen visa föreläsningen på helskärm eller låta personalen delta hemifrån eller i mindre grupper. Det går även att köpa biljetter till enstaka personer eller som privatperson. Föreläsningen passar alla som har barn i sin närhet - oavsett om det är i ditt yrke eller privat. Passar inte tiden? Vi spelar in föreläsningen och alla som har köpt biljett får möjlighet att se föreläsningen när det passar.

Tipsa gärna personer i din närhet - dina barns pedagoger, mostrar och morbröder, far- och morföräldrar, tanter eller farbröder eller vem som helst som har ett intresse för att skapa mer jämställdhet.

Har ni pengar kvar i årets budget? Biljetterna betalas nu och är därför ett bra sätt att säkerställa utbildning utan att pengarna brinner inne.  

Läs mer och få information kring hur du köper biljetter här: jamstallt.se/14-mars 
”Viktiga frågor som ni belyste med engagemang och stor kunskap. Bra med konkreta tips kring hur vi pedagoger kan arbeta utifrån jämställdhetshjulet."

Arbeta förebyggande mot våld - ett motgift mot avhumanisering

I en intressant text i Dagens Nyheter (21 nov 2022) skriver journalisten Andrev Walden om hur mänskligheten under historiens gång på olika sätt använt våld och smärta i underhållningssyfte. Från offentliga avrättningar och tortyr till dagens true crime. Men det är stor skillnad mellan att lyssna på en podd om en seriemördare och att med glädje titta på när människor slits i stycken. Få människor i dagens samhälle skulle klara av att se på tortyr utan att kräkas. Det finns många forskare som grottat ner sig i varför mänskligheten slutade att vara så makaber. En av anledningarna som Walden tar upp i artikeln är litteraturens kraft. Att romanen som konstform fick sitt genomslag under 1700-talet och övade människorna i empati. Något som var en del i ”Ömhetens revolution” där nya normer kring medmänsklighet fick sitt fäste.

Vi behöver öva på empati

Vi på jämställt tror att världen behöver en ny upplysning, en ny ”ömhetens revolution” eller helt enkelt ett motgift mot den avhumanisering som pågår i samhället. Vi behöver öva våra barn på empati, på medmänsklighet och på alla människors lika värde. 

Empati är delvis medfött men det mesta handlar om övning. Om vi fram till 1700-talet utan att blinka kunde se hur någon plågades till döds betyder det att vår empati är starkt kopplad till det samhälle vi växer upp i. Vi vill skapa ett samhälle där alla förväntas vara empatiska. Idag finns det en föreställning om att kvinnor är mer empatiska och mer omhändertagande än vad män är. Men egentligen handlar det om normer och förväntningar - och dessa kan vi förändra. Ett samhälle där ”giftig maskulinitet” fortfarande är något som pojkar och män behöver förhålla sig till leder till att vissa lever upp till ideal som är skadliga för sig själva och andra. 

Läsande utvecklar empati

Om vi ska kunna jobba mot våld, sexuella övergrepp och mobbing måste vi börja med barnen. Förra veckan var det Nationella läsdagen. Vi på Jämställt är övertygade om att läsning hjälper barnen att utveckla empati, det är en del av motgiftet mot avhumanisering precis på samma sätt som på 1700-talet. Läs med barnen, läs inför barnen, skapa goda förutsättningar för att läsa! 

Vi ger utbildningar om Maskulinitetsnormer - gift och motgift! Hör av er till oss om ni vill veta mer! Mejla på info@jamstallt.se 
Lunchföreläsning om de horisontella principerna den 17 januari 2024
Bild på gravid person som önskar sig en flicka
Driver du ett ESF-projekt? Alla ESF-projekt behöver jobba med de horisontella principerna - alltså jämställdhet, tillgänglighet och antidiskriminering. Vi på Jämställt har utbildat om de horisontella principerna i många olika projekt. Nu säljer vi biljetter till en lunchföreläsning som definitivt kommer ge er mer kunskap och inspiration kring hur ni kan implementera principerna i ert projekt. 
Föreläsningen passar alla olika ESF-projekt och ger en bra introduktion eller en vitamininjektion oavsett om ni är i sluttampen eller driver en förstudie. Har ni pengar kvar i årets budget? Biljetterna betalas nu och är därför ett bra sätt att säkerställa utbildning utan att pengarna brinner inne.  

När? Föreläsningen sker digitalt den 17 januari 12-13. 
Hur? Vi kör digitalt via ett system som inte kräver några nedladdningar. 

Köp enstaka biljetter eller för hela projektgruppen. Läs mer och köp biljetter här: https://jamstallt.se/17-jan/

Sagt om digital föreläsning för ESF-projekt
"Så verklighetsbaserad och igenkännande!!"
"Så bra med möjligheten att i övningarna göra perspektivbyten och spegla egna värderingar och nomer. Mycket illustrerande med filmklipp!"
"Bra exempel och filmer. Ni har fått till en digital föreläsning som ändå är interaktiv - kul!"

Jämställt

Hummelvägen 9, Årsta, 12060

Unsubscribe